Om företaget

Växtkraft i Skåne Tranås AB

Växtkraft i Skåne Tranås AB (VKT) bildades 2011. Företaget ägs av Joakim Rosenhag genom AB Rosenhagens Plantskolor och Cent Malmberg genom CSM Golf AB. VD för VKT är Joakim Rosenhagen. I företaget finns två verksamhetsområden och det är dels ett garden center som heter Växtkraft Rosenhagen samt en entreprenad-verksamhet som heter Växtkraft Entreprenad. Garden centret är beläget i Skåne Tranås som ligger i Tomelilla kommun.

Rosenhagens Plantskolor etablerades redan 1934 av nuvarande ägaren Joakim Rosenhags morfar Oscar E. Mårtensson. Oscar startade med dahlieodling och liljor. Under kriget var det brist på frukt och grönt och då kom Oscar på den lysande idén att producera fruktträd. Kivikregionen blev snabbt ett fruktodlar distrikt och här såldes enorma mängder träd varje år. Produktionen var som högst 500 000 träd/år.

Plantskolan utvecklades till en fullsortiment plantskola och under 60-talets byggboom levererades växter med egna och inhyrda lastbilar till hela Sverige. En omfattande postorderverksamhet inleddes också och firman hade i början av 70-talet ca 80 anställda varav 15 på administration/kontor.

På 50-talet förvärvades lokalerna som VKT sitter i idag. Det var då ett kostall som Oscar byggde om till ett modernt kontor och packhall. 1957 stod Sveriges första ”garden center” färdigt. En butik där kunden kunde plocka från hyllor och korgar – lök, fröer, verktyg etc. Plantorna stod i bäddar utanför och kunde snabbt expedieras av personalen. Övriga Sverige gick fortfarande till handelsträdgården/plantskolan och fick följa med ut på fältet och där få sin planta uppgrävd.

Några år senare förvärvade Oscar gården mittemot och där lät han bygga Sveriges första helmantlade kylrum i de gamla stallen. Vid dessa år hade man störst kylrumskapacitet av alla vilket gjorde att ovegeterade växter kunde skickas långt upp i norrland i maj-juni. Man kan konstatera att Oscar var en man med visioner och inte rädd för att prova nya vägar. Han tog ofta med Joakim ut i Europa på sina inköpsresor där han också såg utvecklingen som han sedan applicerade på det egna företaget hemma.

Joakims skolgång började i Skepparlöv utanför Kristianstad. Varje fredag eftermiddag stod Oscar med sin Peugeot utanför skolan och hämtade honom och så körde de till Skåne Tranås. Som första barnbarn till Oscar var Joakim redan i tidig ålder, 6-7 år med honom på firman. Bland hans första arbetsuppgifter var att hjälpa morfar kontrollräkna kontanterna i lönekuvertet som delades ut varje fredag eftermiddag, men även enklare uppgifter som ogräsrensning etc.

Som 9-åring satte Oscar Joakim på färjan i Trelleborg och i Tyskland stod ägaren till en stor tysk plantskola och tog emot. Flera sommarlov tillbringades perioder i Tyskland hos olika odlare, dels för att Oscar ville att Joakim skulle lära sig språket men även odlingsteknik m.m. Oscars enda svaghet (som han erkände) var att han aldrig lärt sig något annat språk. Han ville att Joakim tidigt skulle kunna hjälpa honom runt i Europa och att inte hela tiden behöva vara beroende av svensktalande kollegor i branschen.

Efter Joakims gymnasieutbildning tillbringade han 1 år i Tyskland som lärling och sedan efter lumpen som reservofficer blev det till att börja jobba på firman.

Tyvärr insjuknade Oscar tidigt i Alzheimers och redan som 22-åring tog Joakim över firman. Firman fortsatte under några år på den inslagna vägen med en butik och partiförsäljning till byggare, kommuner m.fl. över hela Sverige och även en del export till Finland. Efter att ha upplevt och fått många kundförluster under 90-talets finanskris la Joakim om strategin. Man började själva utföra entreprenadjobben till de stora byggbolagen, kommunerna m.fl. Samtidigt minskade man radikalt försäljningen som partiplantskola och utvecklade krukodlingen av buskar och träd för att kunna jämna ut säsongen. Men även för att man insåg att kunder i butiken ville handla när det är varmt och fint väder vilket gjorde att man bara kunde ha krukodlat i butiken.

Entreprenadverksamheten har under åren utvecklats mycket väl och kan med fog konstatera att man idag tillhör de 3 största i södra Sverige. Det finns kapacitet att utföra riktigt stora projekt. Entreprenaden har utfört arbete på bl.a. Hyllie Arena, Malmö Stadion och Ängdala skolan i Höllviken. Även större skötsel och underhållsuppdrag som t ex. all gräsklippning i Ystad kommun ingår i verksamheten.

Arbetsområdet är idag hela Skåne men med tonvikt på södra och nordvästra delarna. Idag har entreprenaden ca 30 anläggare, en fullt modern maskinpark med lastbilar, grävmaskiner, traktorer, gräsklippare i flera storlekar och mindre skåpbilar och pickuper.

Den andre av ägarna Cent Malmberg har mindre erfarenhet från trädgårdsbranschen. Han blev byggnadsingenjör 1965 och har därefter ägnat sig mest åt verksamheter inom byggbranschen, som byggare, konsult och arkitekt. Under 2 år i Saudi Arabien så fick han fullt utlopp för sin kreativitet då han fick rita och bygga ofattbara trädgårdsanläggningar åt Saudiska prinsar. Här började han sin golfbanebyggarkarriär. En 18 håls bana för 7,5 milj. låter billigt, det var bara det att det var en minigolfbana. Väl tillbaka i Sverige så fortsatte han att bygga riktiga golfbanor, Tomelilla och Abbekås, ombyggnad av Åhus o Flommen är några exempel.

Nu hoppas vi att Cents kreativitet kan hjälpa oss att ge er idéer med att forma er nya trädgårdsanläggning. Tillsammans sitter de här 2 gamla kompisarna på allt det kunnande som behövs för ett lyckat resultat.

Genom det nya företaget Växtkraft i Skåne Tranås AB ser vi med tillförsikt på framtidens utmaningar och hälsar alla kunder hjärtligt välkomna till oss. Vi har en gedigen bakgrund och tradition inom branschen som vi hoppas skapar en trygghet för dig som kund!

Välkomna!

Joakim Rosenhag & Cent Malmberg