Välkommen till Växtkraft i Skåne Tranås AB

Ända sedan Oscar E. Mårtensson etablerade Rosenhagens Plantskolor 1934 i Skåne Tranås har verksamheten präglats av visioner.

Under andra världskriget var det brist på frukt och grönt varpå Oscar började sälja fruktträd till Kiviksregionen, en region som idag är ett av landet mest renommerade fruktodlardistrikt. 

På 50-talet förvärvades dagens lokaler, då ett kostall, som Oscar byggde om till ett modernt kontor och packhall.

trädodling historia

Entreprenadverksamheten växer

1957 stod Sveriges första så kallade garden center färdigt. En butik där kunden hade möjlighet att plocka varor som lök, fröer och verktyg direkt från hyllor eller korgar medans plantorna stod i bäddar och snabbt kunde expedieras av biträden.

Ett par år därefter förvärvade Oscar även gården på andra sidan vägen där han lät bygga Sveriges första helmantlade kylrum för växter. Kylrumskapaciteten innebar också att ovegeterade växter kunde skickas långt norrut fram till tidig sommar.

Rosenhagens Plantskolor blev som pricken över i:et till sist även kunglig hovleverantör av blommor och växter.

I slutet av 90-talet började verksamheten i allt större utsträckning utföra sina entreprenadjobb på egen hand, en inriktning initierad av Oscar Mårtenssons barnbarn Joakim Rosenhag som nu hade tagit över firman.

2011 omstrukturerades plantskolan och Växtkraft i Skåne Tranås AB bildades samtidigt som företaget utvecklade två verksamhetsområden – dels ett garden center och dels en entreprenadverksamhet.

2018 togs så verksamheten över av Joakim Svensson, Oskar Rosberg och Peter Hjelm.

Driva vidare i samma anor och bana

Utöver att fortsätta utveckla vår entreprenadverksamhet kommer vi också satsa på vår plantskola, som spelar en viktig roll för många i närområdet. Plantskolan är vår verksamhets hjärta, mitt i myllan av Österlen och ska vara en plats för hela familjen. Det är så vi tänker driva verksamheten vidare i samma anor och bana som redan Oscar slog sig in på för 85 år sedan. Utifrån visioner om hur vi kan fortsätta utvecklas, men även med en förståelse för var vi kommer ifrån och den roll vi spelar för de som bor i Skåne Tranås med omnejd.

Detta blir också på så vis vår hyllning till Oscar, Joakim och alla de som engagerat sig för landets kanske mest anrika plantskola.

Välkomna till Växtkraft i Skåne Tranås – en firma som sått fantastiska frön sedan 1934.

Hälsningar, Joakim Svensson, Peter Hjelm och Oskar Rosberg

Hej!
Jag heter Peter Hjelm, eller jag är pojkvännen till frisören som jag brukar säga. För det är just så många känner mig, ”Han som bor med frisören”. Och det är faktiskt precis så min resa började, när jag träffade frisören Martina Rosberg.

Kärleken tog mig med storm och Skåne-Tranås blev lugnet, nytt hem och nytt jobb. Jag tog min första anställning som arbetsledare på Växtkraft, företaget som är byns hjärta.

Med en bakgrund som fiskare och snickare tog jag mig an en helt ny bransch, en bransch ute i det gröna, fantastiskt. Jag är en person som älskar att vara utomhus, fascineras av naturen och dess makt över oss. Att andas in ett sommarregn eller doften av nyklippt gräs ger mig en otrolig energi och drivkraft.
Drivkraften ger mig en trygghet i mig själv att varje dag leverera det bästa jag kan.
Jag arbetar idag som projektledare och ni kommer träffa mig lite överallt och närsomhelst.

Mitt motto:

Jag brinner för att lyckas med mitt arbete, ett snyggt och bra utfört arbete är alltid mitt mål.

Min vision:

Inom 5 år är Växtkraft det företaget i vår bransch som kan bedriva sin verksamhet och sysselsätta sina medarbetare varje dag, året runt!

Peter Hjelm

Delägare

Hej!
Oskar Rosberg heter jag, jag är en ”Tranåspåg” som är född och uppvuxen på en gård i Plågan precis utanför Skåne-Tranås.

Mitt allra första jobb som 12-åring var faktiskt här, jag klippte gräs på Växtkraft, företaget som jag är delägare i idag.

Efter det blev jag bara mer och mer involverad. Då mina föräldrar har mekanisk verkstad och reparerar alla våra maskiner är jag väl insatt i firman sen barnsben.

Idag är jag arbetsledare ute på våra projekt och här på Växtkraft har jag hand om alla bilar, maskiner och redskap osv.  Ni hittar mig på diverse projekt runt om i Skåne.

Oskar Rosberg

Delägare

Hej!

Jag heter Joakim Svensson och jag bor i Tomelilla med min familj som består av min underbara sambo och våra barn, Isabel, Agnes och lille Måns. Vi har även en hund.

Jag är uppvuxen på en gård utanför Skåne Tranås, där min far drev ett lantbruk i många år. Min kontakt med Växtkraft kom därför tidigt och naturligt.

Jag startade min karriär inom Växtkraft år 2007 med att klippa gräs och har sedan klättrat uppåt i företaget och varit anläggare, arbetsledare, skötselansvarig och arbetschef. Steget att ta över företaget när tillfälle gavs kändes därför helt naturligt.

Mitt motto

Gör alltid ett bra och snyggt jobb som du kan vara stolt över. Jag vill fortsätta göra världen grönare!!!

Min vision:

Inom 10 år, tillsammans med Oskar och Peter driva ett blomstrande växtkraft (i dubbel bemärkelse)

Joakim Svensson

Delägare

Växtkraft i Skåne Tranås AB
Tranesvägen 31
273 92 Tomelilla

Kontakt Entreprenad
0417-20060

entreprenad@vaxtkraft.se

Kontakt Butik
0417-20160
butiken@vaxtkraft.se

Öppettider Butik

Måndag Stängt

Tis-Fre 10-17

Lördag 11-15

Söndag Stängt